Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fed Cup 2012

ČESKÉ TENISKY OPĚT ZÍSKALI TITUL

 

Tenisové královny pocházejí z Česka. Fedcupový tým v neděli podruhé za sebou získal cennou trofej. Po triumfu v Moskvě se české tenistky radovaly doma. Jak dlouho může jejich vláda nad světovým tenisem trvat?

 

 

V 80. letech hráčky reprezentující Československo vyhrály Fed Cup (tehdy ještě Pohár federace) dokonce třikrát za sebou. V roce 1986 prohrály finále a o dva roky později zvítězily znovu.

 

Na dlouhou dobu to byla poslední radost z týmového vítězství. Až loni na generaci Hany Mandlíkové, Heleny Sukové nebo Jany Novotné navázaly Petra Kvitová a spol. V Moskvě porazily Rusky 3:2 a slavily po 23 letech.

 

Teď se českým hráčkám podařilo triumf obhájit v domácím prostředí. Bylo to sedmé vítězství, v historické tabulce patří Česku spolu s Austrálií druhé místo. Sedmnáct amerických titulů se zdá být nedostižných.

 

Nabízí se tedy otázka - jak dlouho mohou české tenistky Fed Cup vyhrávat?

 

Donekonečna!" rozhodně prohlásila Jana Novotná, bývalá fedcupová šampionka. "Zisk trofeje doma motivuje nové hráče, aby se navazovalo na fantastickou tradici," dodává Novotná.

 

Pro současný český tým je určitě výzva obhájit vítězství i potřetí, případně i počtvrté...

 

"To mě v tuhle chvíli nenapadlo. Teď člověk prožívá tu radost, nepřemýšlí o tom. Je potřeba si ty oslavy užít a nemusíme myslet na to, co bude za rok," říkal krátce po nedělním vítězství kapitán Petr Pála.

 

"Tým má velkou sílu, je tu skvělá parta, realizační tým. Holky k tomu vždycky přistupují s největší odpovědností a je na nich vidět, jak moc chtějí něco dokázat. Navíc máme velký výběr," pochvaluje si Pála.

 

"Máme ještě co dělat, abychom vyhrály potřetí za sebou. Ale pokud bude složení a atmosféra taková jako v posledních letech, tak to není nemožné. S holkama jsme si prostě sedly a ten tým funguje," tvrdí jednička Kvitová.

 

 Atmosféra v celém týmu je vždycky pozitivní, to je společně s širokým výběrem kvalitních tenistek hlavní důvod nynějších úspěchů. "Hráčky jsou mladší než my, ale jsou zkušené a vyrovnané," srovnává Novotná.

 

Legendární hráčka navíc přidává ještě další důležitý faktor: "V posledních letech máme kromě vynikajících singlistek i výborný deblový tým. Když se náhodou nedaří nebo dojde ke zranění, máme dvě holky, jako jsou Hradecká s Hlaváčkovou, které se dostaly na vrchol deblové kariéry a jsou schopné tým podržet, když by to bylo zapotřebí."

 

Pouť za třetím triumfem ve Fed Cupu začne pro české tenistky v únoru 2013 v domácím prostředí proti Austrálii se Samanthou Stosurovou v čele. V semifinále mohou Češky narazit na silné Italky, nebo Američanky třeba i se Serenou Williamsovou.